Kurkuma i jej wpływ na odchudzanie

To roślina o wielu ciekawych właściwościach. Ale czy kurkuma ma wpływ na odchudzanie? O tym i o innych rzeczach związanych z tą przyprawą dowiesz się z poniższego tekstu.

Spis treści

Czym jest kurkuma?

Zaczniemy od wiedzy czysto „encyklopedycznej”. Przydatnej wbrew pozorom. Ostryż długi, bo taką nazwę ma opisywana roślina, dziko rośnie w Indiach. Natomiast uprawy można spotkać w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Ostryż długi jest spotykany pod kilkoma nazwami. U nas najbardziej popularna jest kurkuma. Ale to również szafran indyjski i ostryż indyjski.

co to kurkuma

Kurkuma osiąga do 1 metra wysokości. Ma ona bardzo charakterystyczne kwiaty. Żółte o rurkowatym kielichu. Ale cała moc tej rośliny kryje się w kłączu. Z ciekawostek dodam, że pierwsze informacje na temat używania jej jako przyprawy, pochodzą z 6 wieku p.n.e.

Skład Ostryżu długiego

To dzięki niemu roślina ta jest tak chętnie wykorzystywana w medycynie naturalnej. Po pierwsze kurkuma to sporo przeciwutleniaczy. Wśród nich prym wiedzie kurkumina. Przeciwutleniacze robią sporo dobrego w naszym organizmie. Przede wszystkim zwalczają nadmiar wolnych rodników. Te ostatnie między innymi przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Kolejnym składnikiem kurkumy jest grupa witamin B. Najwięcej jest tutaj ryboflawiny i pirodyksyny. Obecne są też B1, B3 i B9. Ale to wciąż nie cały skład ostryżu długiego. Z witamin warte wymienienia są jeszcze E i K. Ta ostatni na przykład jest ważna z punktu widzenia krzepliwości krwi.

W kurkumie znajdują się również pierwiastki. To między innymi cynk, żelazo, magnez i wapń. Są w tej roślinie też pokłady węglowodanów, białek i tłuszcze. Tych ostatnich jest około 5%.

Jakie właściwości ma kurkuma

Przejdźmy zatem do tego co nas tutaj najbardziej interesuje. Bogaty skład sugeruję sporo ilość umiejętności. I tak w rzeczywistości jest. Jedną z częściej wymienianych właściwości jest wspomaganie pracy mózgu. To między innymi dzięki wspominanej wyżej kurkuminie. Ale to nie wszystko. Dzięki temu przeciwutleniaczowi można się chronić przed Chorobą Alzheimera. Badania na ten temat są naprawdę zaawansowane. W tym miejscu możesz poczytać trochę więcej o nich.

kurkuma właściwości

Kolejna właściwość kurkumy jest związana z profilaktyką nowotworową. I to nie raka atakującego tylko jedną część nasz organizmu. Zawartość ostryżu długiego daje mu „umiejętności” chroniące przed między innymi nowotworami:

  • jamy ustnej
  • skóry
  • płuc
  • przełyku
  • prostaty
  • trzustki

Kurkuma wykazuje również silne działanie przeciwwirusowe. Jest więc pomocna w leczeniu infekcji, które zwykle atakują nas w okresie jesienno-zimowym. Ale to nie wszystko, bo roślina ta potrafi także zwalczać bakterie, a także niektóre grzyby. No i nie można nie wspomnieć o tym, że kurkuma wspiera odporność organizmu. Może więc być jednym z elementów profilaktyki.

Ostryż długi a wzrok

Tym razem mówimy o pewnej grupie właściwości związanych z naszymi oczami. Kurkuma ma w sobie składniki pozwalające leczyć zapalanie spojówek. W tym wypadku warto jednak dodać, że obecnie takie wykorzystanie rośliny jest wciąż na etapie badań.

Kurkuma jest też łączona ze zwalczaniem zespołu suchego oka. Leczenie tego ostatniego problemu skupia się na nawilżeniu. Ostryż długi ma być też pomocny w przypadku jaskry. Podobnie jak przy zapaleniu spojówek – tutaj wciąż trwają badania nad takim wykorzystaniem tej rośliny.

Kurkuma a odchudzanie

Czas na najbardziej interesujący nas tutaj temat. Czy można tę przyprawę wykorzystać w czasie odchudzania? Odpowiedź mi następująco. Można, a nawet trzeba. Kurkuma wspiera układ pokarmowy na kilku płaszczyznach.

Po pierwsze dzięki swojej zawartości wspomaga produkcję soków żołądków. To przyspiesza przemianę materii. A także przyswajanie poszczególnych składników. Oczywiście również tych wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej.

kurkuma na odchudzanie

Kolejna właściwość związana jest z pracą wątroby. Składniki znajdujące się w ostryżu bardzo mocno wspierają ten narząd. Jakie ma to znaczenie w czasie odchudzania? Sprawnie działająca wątroba to szybciej „wyrzucane” z organizmu toksyny. Nadmiar tych ostatnich powoduje poważny problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Właśnie z tego powodu poleca się detoksykację, zanim zdecydujemy się na odchudzanie. Zresztą zbyt duża ilość toksyn to w ogóle problem dla organizmu (osłabiona koncentracja, wypadające włosy, osłabiona odporność).

Wróćmy jeszcze do kurkumy. Jest ona naturalnym sposobem wspierającym odchudzanie. W zasadzie nie ma ona skutków ubocznych. Co oczywiście nie oznacza, że można ją stosować bez opamiętania. Raczej tej przyprawy powinny unikać kobiety w ciąży.

Niewskazana jest również przy kamicy żółciowej. Jej obecność w menu może powodować nasilenie bólu A, jeszcze jedna sprawa. Uczulenie na kurkumę wyklucza jej wykorzystanie. I nie mam tutaj na myśli tylko dodawania jej do potraw. O czym zaraz się przekonasz.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Bo to nie tylko przyprawa, ale również naturalny barwnik. Na etykietach produktów oznaczona jest jako E-100. Znaleźć ją można w naprawdę rzeczach. To między innymi makarony, jogurty, paluszki rybne, mrożone desery, dżemy i konfitury. A to wciąż nie wszystko. Kurkuminę wykorzystuje się również w niektórych napojach, a także… kiełbasach i pasztetach. Spory rozrzut, prawda?

Jeśli chodzi o przyprawianie, to przede wszystkim jest ona składnikiem dań kuchni Indyjskiej. Sprawdzi się w daniach mięsnych (z jagnięciny, ale i drobiu). Często dodawana jest do potraw z ryżem. Oczywiście dania „curry”. U nas często sam zestaw przypraw (wśród których jest kurkuma) określa się w taki sposób. Dania tego typu zawierają warzywa, ryby, ser i sos – podstawa. A na koniec jeszcze jedna porada. Kurkumę najlepiej podczas gotowania dodawać na początku. Dzięki temu można z niej wydobyć pełnię smaku.