Produkty przyspieszające metabolizm (przemianę materii)

Produktów spożywczych przyspieszających metabolizm (przemianę materii) nie musisz szukać daleko. Wystarczy, że zajrzysz do lodówki i odnajdziesz w niej nabiał, mięso lub jajka. To pokarmy wysokobiałkowe, a spośród wszystkich zjadanych przez nas makroskładników to białko jest najskuteczniejszym akceleratorem (przyspieszaczem) metabolizmu. Mając tę wiedzę słynny Pierre Dukan opracował wysokobiałkową dietę, której nie sposób odmówić skuteczności, ale i szkodliwego wpływu na zdrowie. Mimo wszystko chcąc przyspieszyć metabolizm powinnaś / powinieneś przyjrzeć się diecie pod kątem zawartości pełnowartościowych białek. Być może zjadasz ich zbyt mało, bądź też zjadasz je o nieodpowiednich porach. Poza białkiem wpływ na metabolizm mają też niektóre warzywa i owoce. Przyjrzyjmy się wszystkim podstawowym zależnościom po kolei.

afrykańskie mango i odchudzanie

Spis treści

Jak i kiedy jeść białka, czyli przyspieszanie metabolizmu wieczorem

Białka przyspieszają metabolizm, ale jeśli zjesz je rano, wieczorem fundując sobie wysoko węglowodanową kolację nie osiągniesz jakichś szczególnych efektów. Węglowodany warto jeść rano, ale tylko te złożone (proste w każdej niemal ilości przetwarzane są na tkankę tłuszczową jeśli do jej rozbudowy masz skłonności). Im późniejszy posiłek tym mniej węglowodanów powinien zawierać. Zastąp je większą ilością białek. Nie przesadzaj przy tym z nabiałem (mleko i jego przetwory), który może uczulać i powodować pewne komplikacje zdrowotne. Nabiał jedz z umiarem.

Jak i kiedy jeść białka

Warzywa przyspieszające metabolizm

Metabolizm przyspieszają wszystkie ostre warzywa tj. czosnek czy wszelkiego rodzaju pikantne papryczki. Wystarczy dodać ich odrobinę do pokarmów, by metabolizm wskoczył na przyspieszone obroty. Produkty przyspieszające metabolizm często działają pośrednio – tak właśnie oddziałuje kapsaicyna zawarta w paprykach, jest ona akceleratorem termogenezy, to dzięki zwiększonej produkcji ciepła przemiana materii wyraźnie przyspiesza. Za warzywa przyspieszające metabolizm uważa się też wszystkie te produkty, których strawienie wymaga od organizmu zużycia większych ilości energii niż produkty te dostarczają. W grupie tych produktów znajdują się przede wszystkim wszelkie warzywa zielone, czyli sałaty, kapusty czy ogórki, które zawierają praktycznie samą wodę.

Warzywa przyspieszające metabolizm

Owoce przyspieszające metabolizm

Wbrew pozorom nie wszystkie owoce wykazują działanie odchudzające. Większość współcześnie uprawianych odmian jabłek, gruszek, śliwek etc. po seriach modyfikacji genetycznych wytwarza owoce znacznie słodsze niż jeszcze kilkanaście, a na pewno kilkadziesiąt lat temu. W owocach tych dominuje fruktoza (to ona nadaje im słodycz i ona sprawia, że tak chętnie po nie sięgamy). Tymczasem, jak wynika z najnowszych badań, fruktoza jest jednym z głównych sprawców epidemii otyłości i jednym z tych cukrów, które najszybciej i najłatwiej przetwarzane są na tkankę tłuszczową. Oczywiście nie musisz unikać owoców, jeśli jednak chcesz schudnąć spożywaj takie, które zawierają stosunkowo niewiele cukrów. Należą do nich owoce dziko rosnące, oraz wiele produktów egzotycznych np.: cytrusy, jagoda Acai, mango afrykańskie. Mango jest o tyle przydatne, że oprócz przyspieszenia metabolizmu uwrażliwia ono komórki na działanie hormonów „szczupłości”.

afrykańskie mango efekty